Vandaag de dag zijn waterontharders populairder dan ooit tevoren. Niet geheel verrassend aangezien dit apparaat alle kalk in het drinkwater laat verdwijnen als sneeuw voor de zon. Waarschijnlijk klinkt dit als muziek in de oren, maar hoe zit het nou precies met de levensduur van een waterontharder? En kun je de levensduur verlengen? In dit artikel leggen we dat uit zodat je straks zo lang mogelijk thuis kan genieten van schoon en zacht drinkwater!
Hoe werkt een waterontharder?
Het kalk in drinkwater verdwijnt door het gebruik van een innovatieve harskolom. In deze harskolom zitten kleine harsbolletjes die de mineralen calcium en magnesium uit het water filtert. Hierna wordt er een kleine hoeveelheid zout afgegeven, waardoor jij ten alle tijden geniet van de vele voordelen dat zacht water met zich meebrengt.
De gemiddelde levensduur van een waterontharder
Als je overweegt om een waterontharder aan te schaffen, wil je misschien eerst graag meer weten over de gemiddelde levensduur van dit apparaat. Omdat het een robuust en duurzaam apparaat is dat op een speciale manier is ontworpen, heb je er minstens 15 jaar lang plezier van. Toch is het mogelijk om deze gemiddelde levensduur aanzienlijk te verlengen. Dit doe je eenvoudig door ieder jaar de waterontharder een onderhoudsbeurt te geven. Hiermee kan je uiteindelijk rekenen op een levensduur tot wel 30 jaar.
De zoutvoorraad op tijd bijvullen
Het is dus goed om rekening te houden met het onderhoud van dit apparaat. Een ionenwisselaar werkt op basis van zout, waardoor het noodzakelijk is om iedere keer op tijd de zoutvoorraad bij te vullen. Zo voorkom je gemakkelijk dat je op den duur zonder zacht water komt te zitten. Om hiervan een indicatie te krijgen, is het raadzaam om tijdens de installatie te vragen naar een inschatting van het zoutverbruik. Dit geeft je de mogelijkheid om te achterhalen hoe vaak je de zoutvoorraad uiteindelijk moet bijvullen. Noteer dit gelijk in je agenda zodat je het niet vergeet!
Duurzame elektronische onderdelen
Met een waterontharder die werkt op het gebied van een ionenwisselaar ben je ervan verzekerd dat het zelfs na jaren optimaal blijft presteren. Omdat dat de harskolom vastzit, botsen de harsbolletjes niet met elkaar tijdens het regeneratieproces en blijft de capaciteit van de waterontharder behouden.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een ionenwisselaar geen elektronische onderdelen bevat die makkelijk kapot gaan. Zo werkt dit apparaat onder andere met een watermeter in plaats van een elektronische volumesensor. Gaat er onverwachts toch iets kapot aan je waterontharder? Grote kans dat je leverancier dit in vrijwel de meeste gevallen snel en geheel kosteloos repareert.