Zo houd jij muggen buiten de slaapkamer

Word jij ook zo moe van dat zoemende geluid in je oor van een mug, net op het moment dat je bijna in slaap bent gevallen? Kun jij vervolgens ook geen oog meer dicht doen totdat je de boosdoener gevonden hebt? Lichten aan, krant in de hand en afwachten maar tot de mug zich laat zien. Wij geven je een aantal tips, zodat je geen slapeloze nachten meer hoeft te hebben: zo houd jij de muggen buiten je slaapkamer!

Verschrikkelijk irritant zo’n muggenplaag, maar drogisterijen en bouwmarkten doen er goede zaken door. De citronellakaarsen en muggenmeppers zijn niet aan te slepen en er worden twee keer zo veel horren verkocht. Helaas houden horren de muggen niet altijd even goed tegen, tenzij je er een van goede kwaliteit koopt. Hieronder vind je tips die wèl werken tegen het bestrijden van muggen!

1. De muggenlamp is het allerbeste middel tegen muggen

Een muggenlamp, vliegenlamp ofwel insectenlamp is zeker een aanrader. Zo’n insectenlamp trekt allerlei insecten aan (waaronder muggen) door middel van blauw UV-licht en elektrocuteert ze zodra ze in de buurt komen van het elektrocutierooster.

2. DEET is een ideaal muggenbestrijdingsmiddel

Een muggenlamp neem je natuurlijk niet zo makkelijk mee op vakantie. DEET is dan ook een ideaal antimuggenmiddel. Het werkt binnen, buiten en zelfs als je slaapt. In Nederland mogen uitsluitend antimuggenmiddelen worden verkocht tot 50% DEET. In tropische landen zie je nog weleens middelen tegen muggen met 80% DEET en zelfs 100% DEET. Het grootste nadeel van DEET is dat het uitsluitend werkt op de plekken die je ermee insmeert of insprayt. Je moet je er dus helemaal mee insmeren.

3. Hang een klamboe boven je bed

Een klamboe, oftewel muggennet, werkt perfect tegen muggen! Je spant het muggennet over je bed, waardoor muggen niet bij je kunnen komen. Een klamboe moet wel lang genoeg zijn zodat deze vanaf het plafond in een hoge punt tot op de grond valt. Als een klamboe te kort is, steken muggen in je voeten of vliegen ze onder de klamboe door. En als de mazen (gaatjes) in je klamboe te grof zijn, kruipen kleine mugjes er met gemak doorheen. Geef dus liever wat meer geld uit voor een goede klamboe! Tegenwoordig zijn er overigens best wel mooie klamboes tegen muggen verkrijgbaar, dus ze hoeven je slaapkamer niet eens te ontsieren.

4. Insecticide maakt een mug in één klap dood

Insecticide (antimuggenspray e.a.) werkt gegarandeerd tegen muggen. Je spuit een beetje richting een mug en hij is morsdood. Omdat muggengif ook giftig kan zijn voor mensen, is het geenszins ideaal te noemen en kun je het bovendien maar beter niet binnenshuis gebruiken. Het nadeel is wel dat je niks aan een spuitbus hebt als je ligt te slapen. Muggengif (insecticide/pesticide) is dus een werkzaam, maar onpraktisch middel tegen muggen. Muggenstekkers (of eigenlijke antimuggenstekkers) bestaande uit een verdamper en een flesje gif werken wel tijdens je slaap, maar het nadeel hiervan is dat je de hele nacht gif in ligt te ademen.

5. Kleding kan muggen van je lijf houden

Waarschijnlijk moet je ’s zomers niet aan lange broekspijpen en lange mouwen denken. Toch is lange, dunne en luchtige kleding (linnen e.a.) een prima hulpmiddel om muggen van je lijf te houden. Als je een lange linnen broek, een linnen shirt met lange mouwen en dichte schoenen aantrekt, kunnen muggen namelijk alleen nog in je nek en op je handen steken. Een mug op je hand voel je relatief snel en een mug rond je hoofd hoor je relatief snel. Trek bovendien lichte kleding aan: daardoor blijf je koeler en trek je minder muggen aan.

Hieronder vind je een aantal fabeltjes. Dit werkt niet tegen de bestrijding van muggen:

– Alcohol;
– Tocht en luchtverplaatsing;
– Geur- en geluidsapparaatjes;
– Licht;
– Douchen;
– Biergist: helaas, bier drinken helpt ook niet;
– Citronellakaarsen, “pritt-stiften”, sprays, druppels, oliën e.a. op basis van citronella werken niet of nauwelijks; ze vervliegen/verdampen bovendien supersnel;
– Water: er zijn mensen die een bakje met water in het raamkozijn zetten om muggen af te schrikken. Muggen leggen echter hun eitjes in water, dus voor je het weet heb je je eigen muggenkwekerij;
– Rook: rook houdt muggen dan wel op afstand, maar je hoeft echt geen speciale ‘anti-mug’-wierook te kopen; een barbecue werkt ook, zo lang je je maar in de rookwalm bevindt.

Pas bovenstaande tips toe en hopelijk helpt het jou weer om ongestoord te kunnen slapen!

Bron: Salusi

1 reactie

  • Eric Hoosemans says:

    Tip 6: zet in alle ramen horren. Houd alle vliegende insecten buiten, en je hebt toch frisse lucht.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.