Zo laat je jouw woning uitblinken tijdens een bezichtiging

Bezichtiging

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens van de tip gehoord om appeltaart te bakken voor de kijkers die langs komen tijdens een bezichtiging. Dat en nog een hele lijst van tips zouden potentiële kopers moeten overhalen om voor jouw huis te kiezen. Uiteraard weet je zelf ook wel dat als je huis niet voldoet aan de wensen van de koper, je huis echt niet verkocht wordt door de geur van een pas gebakken appeltaart. Maar wat helpt dan wel? En welke tips kun je ook aanhouden nu een aantal makelaars zijn overgegaan op online rondleidingen?

Een opgeruimd huis

Een inkoppertje misschien, maar toch is een opgeruimd huis heel belangrijk. Rommel in je eigen huis kun je misschien prima mee leven, maar de ‘rommel’ van een ander irriteert al snel. Daarnaast wil je de ‘hier wil ik wonen’-sfeer creëren en dat doe je nooit door een volle wasmand, rondslingerende schoenen of speelgoed en rommelige bedden.

Heb je kinderen, dan is dat uiteraard in je huis te zien. Zorg er alleen wel voor dat je tijdens een bezichtiging de leuke kanten laat zien. De lieve knuffels op bed en slofjes er onder. Maar liever geen kamer vol speelgoed of muren vol met verftekeningen. Denk ook aan de hoeveelheid jassen aan de kapstok en volle plankjes in de keuken of badkamer. Je mag natuurlijk best zien dat er geleefd wordt in huis, maar ook hier geldt: less is more.

Voldoende licht

Helaas heb je niet altijd het beste moment te pakken om je huis te laten zien. Daardoor kan het voorkomen dat de (online) bezichtiging op een regenachtige dag is. Hoe gezellig je huis er ook uitziet met sfeerlampjes: creëer voor de bezichtiging altijd voldoende licht. Doe de gordijnen net wat meer open of een rolgordijn iets hoger. Laat voldoende licht binnen komen. Laat deuren openstaan, zodat er meer lichtinval is in een hal of op de overloop.

Zorg ervoor dat donkere hoekjes in je huis worden opgelicht, heb je daar toevallig een staande lamp staan? Zet deze dan vooral aan tijdens een bezichtiging. Ook een paar extra staande lampen plaatsen is een goede optie. Meer licht in de ruimtes van je huis zorgt voor een levendige sfeer en je creëert meer ruimte. Voor een koper onbewust een positief signaal.

Lege vloeren

Ook lege vloeren creëren ruimte. Meer zichtbaar vloeroppervlak geeft het idee van een grotere kamer. Heb je een mand met spullen, zet deze dan liever bovenop een kast dan op de vloer. In de kast is uiteraard een nog beter plan.

Lege vloeren gelden overigens in je hele huis, dus ook in de slaapkamer en hal en zelfs in de tuin en garage. Misschien is deze laatste wel een uitdaging, maar zorg daar dan in elk geval voor voldoende verlichting. Zo is de ruimte goed zichtbaar.

Neutrale inrichting

Nog een goede tip is om eens door je huis te lopen met het idee dat je jouw favoriete sport of hobby niet leuk vindt. Meestal levert dit je veel inzichten op. Waar jij blij van wordt, kan voor een ander heel storend zijn. Want stel je voor dat je niet van voetbal houdt en overal voetbalschoenen, shirts en posters tegenkomt…

Overigens geldt dat natuurlijk niet alleen voor rondslingerende voetbalschoenen, maar ook voor beeldjes, foto’s en zelfs kleuren. Schreeuwende kleuren stoten een koper vaker af dan een rustige kleur. Dit betekent niet per se dat je direct alle muren moet schilderen, maar probeer een overdaad wel weg te halen. Een liefhebber van kleur kan zich vaak beter indenken hoe een rustig of wit huis er met meer kleur uit ziet dan andersom.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.