Wanneer het gelukt is om het huis van je dromen te kopen, dan zie je jezelf daar waarschijnlijk voorlopig niet weggaan. Misschien ben je zelfs wel van plan er je leven lang te wonen. Een mooi toekomstbeeld, maar je huis moet daar dan wel bij passen. Natuurlijk komt daar het aspect duurzaamheid bij kijken. Hoe zorg je er nu voor dat je ook in de toekomst een lekker warm huis hebt en lage maandlasten zonder dat je de aarde daarmee teveel belast? Daarnaast moet je wanneer je wat minder mobiel bent nog steeds gebruik kunnen maken van je woning. Hoe maak jij je huis levensloopbestendig?
Wat is levensloopbestendig wonen?
Levensloopbestendig wonen betekent dat je woning geschikt is om er de rest van je leven te kunnen blijven wonen. Ook als er bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom het een en ander in je leven verandert. Bij levensloopbestendig wonen is het van belang dat je huis zo is ingericht dat er zo weinig mogelijk obstakels zijn. Daarnaast is deze verduurzaamd, zodat je steeds minder fossiele brandstof hoeft te gebruiken.
Gasloos verwarmen
Een huis toekomstbestendig maken betekent onder andere dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. We moeten daarom alternatieven zoeken voor het verwarmen van onze woningen. De technieken worden steeds beter en er zijn meerdere manier om je huis zonder gas te verwarmen, zoals de warmtepomp. De warmte wordt hiermee uit grondwater, lucht of bodem gehaald. Een ontzettend efficiënte manier! Het voordeel is dat deze ook als koeling kan dienen bij hoge temperaturen.
Een ontwikkeling die je steeds vaker voorbij ziet komen, is een infrarood verwarming. Dit zijn subtiele panelen die je aan een wand of plafond kunt bevestigen en heel gericht warmte afgeven. Een uitstekende manier om een aangename temperatuur te creëren op plaatsen binnen bereik van het paneel en ze zijn daarnaast zeer energiezuinig. Een goede investering dus voor de toekomst.
Tijd voor een verbouwing
Een levensloopbestendige woning creëren vergt wel wat tijd en energie. Waar moet je rekening mee houden? Voorop staat dat je in je huis kunt blijven wonen wanneer je ouder en minder mobiel bent. Dat betekent allereerst dat er een slaapkamer en een badkamer op de begane grond aanwezig moeten zijn. Zo hoef je geen trappen meer op. Iets dat steeds minder makkelijk gaat op je oude dag. Ook andere aanpassingen maken het makkelijker om langer in je eigen huis te blijven wonen. Denk aan verlaagde drempels, anti-slip materialen en een inloopdouche. Klinkt dit alles nog wat te ver weg? Je kunt er beter maar op tijd bij zijn. Hoe eerder je bijvoorbeeld geen trappen meer hoeft te lopen als je wat ouder bent, hoe beter je ongelukken kunt voorkomen.
Houd rekening met investeringen
Je huis klaar maken voor de toekomst is niet per se goedkoop. Je moet rekening houden met een grote inverstering. Het aanleggen van zonnepanelen, het installeren van een infrarood verwarming of een complete verbouwing realiseren gaan daarom ook niet zomaar. Maar als je net een nieuwe woning hebt gekocht, is dat wel een goed moment om je woning helemaal naar wens te maken en klaar voor de toekomst. Bovendien haal je de investeringen er op de lange termijn ook weer uit, omdat door het verduurzamen van je woning je maandlasten aanzienlijk lager worden. Check altijd of er mogelijkheden zijn wat betreft het financieren van een verbouwing en of er een optie is voor een subsidie voor het verduurzamen van je woning.