Zonnepanelen ook zonder subsidie winstgevend

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in Nederland. Ze zetten zonlicht direct om in elektriciteit en kunnen daarom op de lange termijn veel kosten besparen. Daarnaast dragen zonnepanelen uiteraard bij aan een duurzamer leven. Voorheen bestonden er landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat is nu niet meer het geval. Gelukkig komt de overheid je nog gedeeltelijk tegemoet. Toch is één ding zeker: subsidie of geen subsidie, zonnepanelen zijn na een aantal jaar altijd winstgevend.

Zijn zonnepanelen iets voor jou?

Zonnepanelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit, omdat een paneel bestaat uit zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Tussen de dunne laagjes waaruit een zonnepaneel is opgebouwd, ontstaat er zonlicht- en spanningsverschil. Dit proces zorgt ervoor dat er uiteindelijk elektriciteit wordt opgewekt.

Veel huizen zijn geschikt voor zonnepanelen. Het maakt hierbij niet uit of je in een vrijstaande, twee-onder-een-kapwoning of tussenwoning woont. Ook kunnen ze op zowel platte als schuine daken geplaatst worden. Huizen met rieten daken zijn echter niet geschikt. Dat komt omdat zonnepanelen onder spanning staan en bij verkeerde plaatsing brand kunnen veroorzaken. Op rieten daken is dat dus een te groot risico.

Milieuvoordelen van zonnepanelen

Eén van de belangrijkste drijfveren van mensen om zonnepanelen aan te schaffen, is om bij te dragen aan een beter milieu. Er komt bij het opwekken van elektriciteit namelijk geen CO2 vrij. In tegenstelling tot de verbranding van fossiele brandstoffen, wat wel zorgt voor luchtvervuiling en het vrijkomen van broeikassen zoals CO2. Zonne-energie is dan ook een belangrijke manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Financiële voordelen

Ondanks dat de overheid gestopt is met subsidies, proberen zij nog steeds mensen tegemoet te komen. Mensen die tegenwoordig zonnepanelen aanschaffen, waaronder ook particulieren, mogen de BTW bijvoorbeeld terugvragen bij de belastingdienst. Dit kan uiteindelijk veel geld schelen. Bij de vorige subsidieregeling kreeg je maximaal €650,- subsidie. Op de nieuwe BTW-regeling zit geen maximum. Dit betekent dat wanneer de BTW-kosten hoger liggen dan €650,- je daar niet in wordt beperkt en je de volle 21% terugkrijgt.

Vergoeding voor salderen

Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen van de overheid wanneer je saldeert. Bij salderen lever je niet-gebruikte stroom aan het elektriciteitsnet. De overheid geeft hier een vergoedingen voor. Deze regeling geldt tot 1 januari 2023. Na deze datum wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031.

Winstgevende investering

Zelfs zonder alle tegemoetkomingen van de overheid, zijn zonnepanelen nog altijd een goede investering. Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee en je hebt het binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend. Gemiddeld wordt er namelijk zo’n €500,- per jaar aan elektriciteit bespaard.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.