Zonnepanelen verzekeren? Dat kan met deze verzekeringen

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet goedkoop en daarom helaas erg populair bij dieven. Diefstal is niet de enige manier waarop er iets met zonnepanelen kan gebeuren. Er kan namelijk ook schade ontstaan, bijvoorbeeld tijdens een hevige storm of hagelbui. Om je zonnepanelen te beschermen tegen diefstal en schade, kun je ervoor kiezen om deze te verzekeren. Wij vertellen je in dit artikel met welke verzekeringen je dit kunt doen.

Zonnepanelen verzekeren via de opstalverzekering

Als de zonnepanelen vastzitten aan het dak, zijn de panelen vaak verzekerd via de opstalverzekering. Met deze verzekering is namelijk alles verzekerd dat vastzit aan je woning. Informeer bij het plaatsen van zonnepanelen wel altijd de opstalverzekeraar. De opstalverzekering is namelijk gebaseerd op de herbouwwaarde van de woning, en deze waarde wordt hoger na het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Mogelijk zal de premie hierdoor ook iets stijgen, maar je zorgt er zo wel voor dat je niet onderverzekerd raakt.

Als je een koopwoning hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Veel hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering ook verplicht, dus de kans is groot dat je al een opstalverzekering hebt afgesloten. Je kunt dan bij de opstalverzekeraar navragen of de zonnepanelen hieronder vallen. Huur je de woning, dan is je verhuurder verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. In dat geval kun je dus aan de verhuurder vragen of deze wil controleren of de zonnepanelen via zijn opstalverzekering gedekt kunnen worden.

Dekking zonnepanelen inboedelverzekering

Bij platte daken worden de zonnepanelen vaak niet vastgeschroefd, maar staan deze los op het dak. Ook worden ze bij schuine daken soms alleen vastgeklikt aan het dak in plaats van vastgeschroefd. Als ze niet echt vastzitten aan het dak, zijn ze vaak niet gedekt via de opstalverzekering. In dat geval kun je ze vaak verzekeren via de inboedelverzekering. Dit is een verzekering waarmee je alle losse spullen in (en vaak ook rondom) je huis kunt verzekeren.

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Heb je al een inboedelverzekering? Informeer dan de verzekeraar of de zonnepanelen gedekt zijn, ook hierbij geldt dat de premie dan waarschijnlijk omhooggaat. Als je nog geen inboedelverzekering hebt afgesloten, kun je ervoor kiezen om er eentje af te sluiten. Let wel op: ze zijn niet binnen elke inboedelverzekering gedekt.

Vergoeding diefstal en schade

Wat er precies vergoed wordt bij diefstal of schade (en of er iets vergoed wordt) verschilt per verzekeraar en verzekering. Bij diefstal geldt meestal dat er inbraakschade moet zijn, dit kan soms lastig te bewijzen zijn. Zeker als ze los op het dak staan. Schade door storm wordt vaak pas bij storm vanaf windkracht 7 vergoed. Omdat de voorwaarden per verzekeraar en verzekering verschillen, is het verstandig om de polisvoorwaarden van je verzekering goed na te lezen. Je kunt er daarom ook voordat je een verzekering gaat afsluiten voor kiezen om verschillende verzekeraars en verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Verzekering via de zonnepanelenverkoper

Naast het verzekeren via een opstal- of inboedelverzekering is het vaak ook mogelijk om je zonnepanelen te laten verzekeren via het bedrijf waarbij je de zonnepanelen hebt gekocht. Deze verzekering dekt vaak ook productieverlies door uitgevallen zonnepanelen. Wel betaal je voor zo’n verzekering vaak een hoge premie. Bovendien is met de opstal- en inboedelverzekering een stuk meer verzekerd dan alleen je zonnepanelen én is de kans groot dat je deze verzekeringen al hebt lopen. Het is dus handig om eerst te controleren wat er binnen deze verzekeringen vergoed wordt, want het is zonde om dubbel verzekerd te zijn.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.