Zonnepanelenset samenstellen in 6 stappen

Zonnepanelenset

Overweeg je om jouw woning te verduurzamen? Het aanschaffen van zonnepanelen is dan zeker een slimme keuze. Met zonnepanelen wek je op een duurzame manier jouw eigen energie op. Dit is zowel goed voor het milieu, als voor de portemonnee. Je bespaart namelijk op jaarbasis veel geld op de energierekening. Jouw eigen energie opwekken is helemaal niet moeilijk. Stel jouw eigen zonnepanelenset samen en laat de zon de rest van het werk doen! Er zijn 6 stappen die je moet doorlopen bij het zelf samenstellen van een zonnepanelenset. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Stap 1: Zonnepanelen kiezen

Allereerst is het belangrijk dat je de zonnepanelen uitkiest. Houd hierbij rekening met het merk, de garantie, de terugverdientijd en de hoeveelheid Wattpiek (Wp) die de zonnepanelen opwekken. Het is belangrijk om voldoende energie op te wekken om je woning van stroom te kunnen voorzien.

Stap 2: Optimizer kiezen

Bij het samenstellen van een zonnepanelenset is een optimizer optioneel. Dit is een apart apparaat dat bij ieder paneel wordt geplaatst. Het zorgt voor optimalisatie van de omvorming van stroom. Als jouw zonnepanelen op bepaalde momenten van de dag in de schaduw liggen kun je beter voor een optimizer te kiezen. Als de zonnepanelen de hele dag volop in de zon liggen, is een optimizer meestal overbodig.

Stap 3: Omvormer voor zonnepanelenset kiezen

In tegenstelling tot een optimizer, dient een omvormer wèl bij ieder zonnepanelenset aanwezig te zijn. Een omvormer zorgt dat de opgevangen energie ook daadwerkelijk wordt omgezet naar stroom.

Stap 4: Prestaties volgen

Bij bepaalde merken van omvormers kun je een app downloaden, hiermee volg je via een mobiel apparaat de prestaties van de zonnepanelen. Blijf zo op de hoogte van hoeveel elektriciteit er wordt opgewerkt en hoeveel er daadwerkelijk wordt verbruikt. Daarnaast krijg je hiermee beter inzicht in wat de zonnepanelen opleveren.

Stap 5: Montagemateriaal

Montagemateriaal is nodig om de zonnepanelen te kunnen installeren. Welk materiaal er nodig is, hangt af van het soort dak waar de zonnepanelen op komen te liggen. Neem bij twijfel contact op met een professional.

Stap 6: Zonnepanelenset installeren

Installeer je de zonnepanelen zelf of schakel je toch een professional in? Een installateur inschakelen is aan te raden als je weinig ervaring hebt. Het installeren van zonnepanelen vereist namelijk enige kennis en professionaliteit. De installateur plaatst de zonnepanelen altijd op de juiste wijze en scheelt onnodig gedoe. Ben je wel zo handig aangelegd om zelf de panelen te plaatsen? Lees je dan goed in en houd rekening met de oriëntatie, zodat de panelen zo lang mogelijk in de zon liggen.

Kortom, het realiseren van jouw eigen zonnepanelenset kan zo geregeld zijn. Voor je het weet heb je weer een stap gedaan naar meer duurzaamheid en bespaar je daarnaast nog eens op je energierekening!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.