Huis kopen: wat doet een aankoopmakelaar voor je?

aankoopmakelaar

Je hebt je droomwoning gevonden! Maar hoe zorg je ervoor dat je hem krijgt? Als huizenzoeker heb je vaak te maken met veel concurrentie. Daarom maken veel mensen tegenwoordig gebruik van een aankoopmakelaar, zeker in de Randstad. Maar wat doet een aankoopmakelaar precies voor je?

De fases van het aankooptraject

Het is handig om te weten uit welke fases het aankooptraject bestaat. Dit kun je verdelen in een aantal stappen. We zetten ze nog eens voor je op een rij.

1. De financiën

Bij het kopen van een woning is het berekenen van je toekomstige maandlasten essentieel. Daarom is het altijd verstandig om vooraf de hoogte van je hypotheek te laten berekenen. Hierdoor krijg je ook een indicatie van welke woningen binnen je budget vallen, wat natuurlijk helpt bij het afbakenen van woningen die jij kunt kopen. JAAP.NL kan jou ook helpen om in contact te komen met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

2. Woning zoeken

Nu je jouw financiële mogelijkheden weet, kun je realistische wensen formuleren. Als jij je wensen gaat omschrijven, is het handig om rekening te houden met de omgeving en de voorzieningen, zoals: ‘een kindvriendelijke buurt’ of ‘dichtbij een winkelcentrum’. Heb je eenmaal alle wensen op een rijtje? Dan kun je aan de slag met zoeken.

3. Bezichtigen

Je interesse is gewekt door een woning die voldoet aan je eisen en je wil graag een bezichtiging plannen. Op JAAP.NL kun je een bezichtiging inplannen via de ‘Plan een bezichtiging’-knop. Deze groene knop kun je onder het adres van de woning vinden. Weten waar je op moet letten tijdens een bezichtiging? Lees dan deze tips nog eens door.

4. Extra onderzoek

Je hebt de woning bezichtigd en je weet zeker dat je de woning wil kopen. Een aankoopmakelaar kan hierbij extra onderzoek uitvoeren; deze kijkt bijvoorbeeld de marktwaarde, doet kadastraal onderzoek, bekijkt een eventueel bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Zo heb je een goede basis voor het uitbrengen van een reëel bod.

5. Bieden en onderhandelen

Je bent nu bijna gereed om het eerste bod uit te brengen. Een aankoopmakelaar geeft je een uitgebreid advies over het bieden en de juiste onderhandelingsstrategie, zodat jij goed voorbereid bent op de onderhandelingen.

6. Controle op de koopakte

De verkopende partij stelt in samenwerking met de koper vaak de koopakte op. De koopakte of koopovereenkomst is een schriftelijke afspraak tussen de verkoper en de koper van de woning. De aankoopmakelaar controleert de koopakte, zodat jij er zeker van bent dat de gemaakte afspraken juist in de akte zijn opgenomen en dat je niet voor verrassingen komt te staan.

7. Huis financieren

De onderhandelingen zijn voltooid en je bod is geaccepteerd. Maar voordat de onderhandelingen schriftelijk worden vastgelegd is er een gevalideerde taxatie nodig. De hypotheekverstrekker wil namelijk de waarde van de woning weten. Het is verplicht om de taxatie te laten uitvoeren door een gecertificeerde taxateur.

8. Notaris

Aankoopmakelaars geven hun laatste advies over het proces wanneer er een datum is vastgesteld voor de overdracht van de woning. Enkele dagen voor de oplevering van je nieuwe woning ontvang je thuis een leveringsakte en een nota van afrekening.

Als alle gegevens kloppen betaal je via de hypotheekverstrekker bij de notaris de koopsom. Als laatst teken je de akte van levering, waardoor de woning nu op jouw naam staat. De notaris schrijft je vervolgens in bij het Kadaster.

De kosten van een aankoopmakelaar

De mate van begeleiding heeft ook impact op de hoogte van de kosten die je betaalt aan een makelaar. Een makelaar kan een vast bedrag vragen, courtage of een combinatie van die twee. Net als bij de verkoopmakelaars vragen aankoopmakelaars gemiddeld 1,5% courtage van de (aankoop)prijs. Als je een woning van 3 ton koopt, betaal je circa 4,5 duizend euro aan courtage. Een hoop geld dus.

Aankoopmakelaar via JAAP.NL

Je kunt via JAAP.NL ook een aankoopmakelaar inschakelen. Hij helpt je met het vooronderzoek en op de meest cruciale momenten in het aankoopproces, zoals het bieden, onderhandelen en een controle van de koopovereenkomst. Daarnaast ontvang je de benodigde begeleiding. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.